Tai Chi

Grasiøse, rolige bevegelser harmonerer for mange ikke med kampsport. Men det er nettopp dette Tai chi er – opprinnelig.

Tekst Astrid Schaug

Hva er Tai Chi?


Tai chi chuan, også kjent som Tai chi, er en indre kampsport (kampkunst) fra Kina. Benevnelsen er kinesisk, og betyr «det aller høyeste».

Tai chi er en kampsport hvor bevegelsene ofte blir praktisert som terapi for å bedre helsen og livslengden.

Tai chi er en kampsport hvor bevegelsene ofte blir praktisert som terapi for å bedre helsen og livslengden, noen ganger i den grad at all tilknytting til kampsport blir ignorert. Bevegelsene blir ofte beskrevet som grasiøse og vakre å se på. Tai chi er ansett som en myk kampsport, der dyp avslapping eller mykhet i musklene (spesielt i overkroppen) blir brukt i stedet for å anspenne dem. Tai chi bruker for det meste musklene i bein, hofter og midje til å generere kraft. Fokus er på vektomplassering og momentet dette fører med seg.

Tai chi trenes veldig sakte til å begynne med. Dette sørger for at utøveren får med seg en rekke detaljer, som man ville gått glipp av dersom man hadde utført øvelsene hurtig. Tai chi er meget krevende og man bruker mye tid på å øve inn det grunnleggende. Det er vanlig at denne prosessen tar to år eller mer, avhengig av individet.

Tai chi er en form for qi gong (puste og bevegelsesteknikker), og er en del av det sammensatte orientalske medisinske systemet som inneholder akupunktur, massasje, akupressur, urtemedisin og kopping.

Historikk

I det 13. århundret f.Kr. utviklet utøvere av kampkunst en treningsform basert på selvforsvarsbevegelser for å bli mer utholdende og få bedre smidighet, balanse og koordinering, samtidig som treningen ikke skulle være belastende for kroppen. Treningsformen har fra den tid utviklet seg gjennom flere faser. Først i 1960-årene ble det gitt undervisning i Tai chi i Europa og USA.

Hvordan foregår treningen?


Tai chi blir ofte utført gruppevis. Det kan se ut som en sakte dans, med flytende, avslappede bevegelser. Tai chi skal gi bedre åndedrett og evne til å slappe av, samtidig som det skal styrke kroppen uten å skade leddene. Treningsformen skal kunne hjelpe til med å fjerne stress og relaterte muskelspenninger fra rygg, skuldre og hofter.
Under praktisering av teknikken skal man fokusere på pusten, og koordinere øvelsene med pusterytmen. Derfor blir Tai chi ofte kalt «meditasjon i bevegelse». Man kan også finne benevnelsen skyggeboksing om Tai chi. Øvelsene blir utført i et bestemt mønster, i såkalt kort eller lang form.

En kort form vil som oftest vare fra fem til ti minutt, og inneholde 37 eller 48 øvelser. En lang form vil kunne ta fra 20-60 minutter, og inneholde 108 øvelser. Tai chi kan læres på tomannshånd, men oftest i gruppe. En økt er som oftest på 90 minutter. For å ha nytte av tai chi mener utøverne at du må praktisere treningsformen minst en gang i uken.

Hva brukes Tai Chi til?

Tai chi blir ofte brukt ved angst, spenninger i muskler, leddbetennelser, ryggproblemer og ved blodtrykk- og sirkulasjonsproblemer.

Virker det?

Internasjonalt vet man at Tai chi blir brukt i behandling av flere typer helseproblemer. Dette er ikke det samme som at metoden har vitenskapelig dokumentert effekt mot disse.
Ved søk i Cochrane Library har man funnet kun èn metastudie på Tai chi. Denne metastudien undersøker om Tai chi har virkning ved leddgikt, og den konkluderer med at det foreligger dokumentasjon, av moderat kvalitet, på at Tai chi forbedrer bevegeligheten i ankel, hofte og kne hos personer med leddgikt.

Det ga ingen forbedring med hensyn til evnen til å utføre daglige gjøremål, ømhet i leddene, gripestyrke eller antall hovne ledd, og det forverret ikke pasientenes leddgiktsymptomer.
Pasientene opplevde imidlertid at de ble bedre når de praktiserte Tai chi, og de hadde glede av det.

Det er fortsatt uvisst hvorvidt Tai chi gir bedring med hensyn til smerte og livskvalitet hos personer med leddgikt. Det er heller ikke klart hvor mye, hvor intenst og hvor lenge Tai chi bør praktiseres for å oppnå effekt.

Er det trygt?

Det finnes ikke solid dokumentasjon om tryggheten ved bruk av Tai chi, men samtidig er det ikke registrert risiko for alvorlige bivirkninger.

Bivirkninger

Ifølge instruktørene kan overdreven bruk kunne gi forstrekkinger eller ømme muskler. Har du en infeksjon i kroppen, er veldig trøtt eller nettopp har spist, råder instruktørene til ikke å utøve Tai chi.

Fakta


Ikke for alle

Selv om instruktørene regner Tai chi som en trygg terapiform, advarer de klienter som har en sykdom mot å starte Tai chi trening uten å kontakte lege på forhånd. Dette gjelder for eksempel ved: brokk, ryggsmerter, beinbrist, leddproblemer, alvorlig beinskjørhet, svangerskap

Flere bruker naturmedisin

Bruken av alternativ behandling har økt med 50 prosent de siste ti årene, ifølge Statistisk sentralbyrå. Ikke så overraskende ser vi at også våre lesere etterlyser flere artikler om dette temaet. Derfor presenterer EQ Magazine en serie med alternative behandlingsformer, én i hvert nummer. Vi i Eqology forholder oss nøytrale til behandlings-formene og vil omtale disse på en mest mulig objektiv og informativ måte.

Kilder:


arrownifab.no

arrowno.wikipedia.org/wiki/qi_gong

arrowno.wikipedia.org/wiki/tai_chi_chuan