NORSEMAN

 – Verdens hardeste triathlon

Norseman Extreme Triathlon er verdens hardeste fulldistanse-triathlon på til sammen 225 km, bestående av svømming, sykling og løping. Eqology sponset en av årets deltakere, Asle Stensæter. Asle Stensæter er 37 år, gift, og har en sønn på snart fire år. De fire siste årene har han jobbet som Redningsmann i Norsk Luftambulanse AS. Han er en av de 254 som deltok på Norseman-triathlonet 6. august.

Første arrangement ble gjennomført i 2003 med 21 deltagere, og i dag er det over 250 deltagere fra hele verden fordelt på 29 nasjoner. Noen plasser blir tildelt norske og utenlandske eliteutøvere, mens de resterende plassene deles ut ved loddtrekking.

Tekst Ingrid Campbell Pedersen

Asle har alltid vært aktiv,


og interessen for triathlon har vært der lenge uten at han har gjort noe med det. Man kan kanskje kalle det en tidlig 40-årskrise, for da han fylte 36 år bestemte han seg for å gjennomføre en såkalt «Ironman» før fylte 40. At det skulle bli Norseman knappe to år senere, var ikke i tankene hans den gang.

Det kalles Ironman av en grunn. Norseman Extreme Triathlon har blitt konkurransen for de best trente og regnes som verdens hardeste endags idrettskonkurranse. Deltagerne starter kl 05.00 på natten, med en svømmeetappe på 3,8 kilometer i Hardangerfjorden inn til Eidfjord. Deretter venter et tøft sykkelritt på totalt 180 kilometer og noen av de bratteste veiene man finner i Norge; fra Eidfjord, over Hardangervidda mot Geilo og videre mot Tinnsjøen. Her starter løpeetappen på 42,2 kilometer (en full maraton) som går mot Rjukan og opp mot Gaustatoppen, 1.883 meter over havet. Totalt skal deltagerne forsere 4.600 høydemeter!

Mye trening og godt kosthold. Asle har trent i to år spesifikt mot dette triathlonet. Asle trener omlag 10 timer effektivt hver uke og har tre kjerneøkter i uken som han legger mye vekt på. Da går det i intervall-løp, bakketrening og langtur på sykkel. Ellers supplerer han med lette løp og sykkelturer, samt svømming der det blir tid. Asle tror det viktigste er å ha en plan med treningen og holde seg til den. Triathlon er relativt tøft da du må beherske tre forskjellige grener. Mange synes svømmingen er det verste, men det å holde på i høyt tempo i 12-18 timer er jo svært krevende i seg selv.

I tillegg til trening,


er et sunt kosthold en viktig faktor for å klare å komme seg i toppform. Asle har et vanlig kosthold med variert mat, frukt og grønt, og han supplerer med kosttilskudd i forbindelse med treningen. Det er essensielt å få nok næring når man trener hardt og lenge. For han er det Bioburn og Energy bars fra Eqology som gjelder under trening. Måltidserstatteren Nutriguard tar han gjerne rett etter trening.

Det som er veldig viktig, og som gjerne kalles den fjerde grenen i triathlon, er ernæring under løp. Dette er noe som må planlegges og testes ut, spesielt på fulldistanse. Det som fungerer til vanlig, kan kroppen og magen takke nei til når du har ligget med høy puls i 10 timer. Og det er veldig lett å miste matlyst under slike påkjenninger og begynne å slurve med inntaket. Da møter du veggen! Asle kjører økter på opptil syv timer for å teste ut dette.

Arrangementet var godt dekket av internasjonal presse i år. Både amerikanske, franske, tyske og tsjekkiske triathlonmagasiner var tilstede. – Både på grunn av det spesielle arrangementet og at man hadde fått internasjonalt anerkjente triathleter til å delta, blant annet den amerikanske triathlonlegenden Tim DeBoom. Han har vunnet Ironman World Championship på Hawaii to ganger (2001, 2002). Ikke overraskende var det han som vant Norseman også, og han uttalte at ”Norseman var det hardeste løpet han noengang hadde deltatt i – Ironman på Hawai var lett i forhold”. Asle fulgte planen sin, og på tross av ekstremt skiftende værforhold endte han på 102 plass. En voldsom prestasjon for en som gjennomfører triathlon for første gang. «Bioburn var en god følgesvenn idag. Jeg hadde ferdigblandet 7 flasker og kom meg gjennom uten å være spesielt støl underveis og etter løpet».

Utstyret må være i orden. Hel våtdrakt er påbudt og sykkelen må være i god stand. Hjelmen må være heldekkende og godkjent. To ryggsekker er anbefalt. Én til deg selv og én til følgebilen. Den bør inneholde varme klær, hodelykt, mat og drikke, mobiltelefon og penger til kafeteriaen på Gaustatoppen.

Arrangementet har sperretider på forskjellige steder i traseene. Deltagere som ikke rekker fram innen sperretiden vil bli tatt ut av konkurransen. Kun de første 160 deltakerne som når 32,5 km punktet før det har gått 14 timer og 30 minutter, kvalifiserer seg til svart t-skjorte og får lov til å fortsette mot Gaustatoppen. Alle de som kommer senere får en hvit t-skjorte. Om man ikke når neste sperretid ved 37,5 km-punktet innen 15 timer og 30 minutter, får man dessverre ikke fortsette.

Ønsker du å delta? Gå inn på nxtri.com for mer informasjon.

Målet til Asle var å fullføre triathlonet som en av de 160 første og få svart trøye. Asle kom i mål som nr 102 med tiden 15.09 og nådde dermed sitt mål med god margin.

Kilder:


arrowNXTRI.COM

arrowWIKIPEDIA.ORG

arrowDN.NO

arrowSYKLINGENSVERDEN.COM

arrowVISITRJUKAN.COM