Olivenolje

– et symbol på helse

Tekst Eqology
Foto iStock

Siden de tidligste tider har oliventreet fulgt menneskets utvikling og gitt opphav til ritualer og tradisjoner. I årtusener er olivenolje blitt brukt innen skjønnhetspleie og som medisin, og i dag er oliven kjent for å forbygge en rekke sykdommer.

Historien er knyttet til Middelhavets sivilisasjoner, og allerede da de hyllet oliventreet som et hellig tre oppdaget de fordelene med den kostbare oljen. Egypterne, som var storforbrukere av olivenolje under Faraoenes tid, tok oliventreet med fra Kreta og brukte det under begravelsesriter og renselse. Men det var fønikerne som i det 16. århundre før Kristus begynte å plante oliventrær over alt i Hellas, og etter hvert videre rundt Middelhavskysten. Under den romerske kulturutbredelsen mangedoblet antall olivenlunder og møller seg. Olivenolje ble brukt til matlaging, i tillegg til medisinske formål og hudpleie. Oljen har blitt kalt «skjønnhetsolje» for dens evne til å mykne og stramme opp vev og gi huden mer glans.  Verdens første kajal ble skapt i antikkens Hellas ved å blande kull med olivenolje. I antikkens Roma brukte kvinner olivenolje på huden og i håret som beskyttelse mot solen, og for å opprettholde en behagelig duft. Dette var det grønne gullet til guder, konger og dronninger før det ble et vanlig innslag i dagliglivet til middelhavsboerne.

Olivenolje er rik på essensielle vitaminer som vitamin A, B-1, B-2, C, D, E og K, samt jern.

Et sundt kosthold


På sekstitallet ble det utført en offentlig undersøkelse som tok for seg de ulike spisevanene i Europa. Folk som bodde på Kreta hadde mye høyere forventet levealder enn de som bodde i Nord-Europa. Den forklaringen som ble gitt for dette var at den velbalanserte kosten ga en beskyttelse mot utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Den medisinske forskningen på olivenolje har dokumentert at et høyt innhold av oleinsyre i kosten bidrar til å skape en riktig balanse mellom den sunne og usunne typen kolesterol i kroppen vår. Noen fokuserer mest på de gunstige virkningene på kolesterolinnholdet i blodet og oljens evne til å redusere risikoen for hjertesykdom ved å kontrollere LDL (det dårlige kolesterolet) og heve HDL (det gode kolesterolet). Andre forskere ser på olivenoljens rensende og gjenoppbyggende virkning.  Olivenolje kalles «helsekost» fordi den inneholder mye enumettet fett, som virker rensende og beskyttende på blodårene og fordøyelsessystemet.

Kaldpressing


Et oliventre er eviggrønt og kan leve opp til 2000 år. I dag er det over 750 millioner oliventrær plantet over hele verden. Alle oliven er først grønne, og blir mørkebrune eller lilla etter hvert som de modnes. Olivenolje er teknisk sett en plantejuice. Oliven blir presset til å frigi juice, akkurat som appelsiner, sitroner og andre frukter.

Oliven blir presset til å frigi juice, akkurat som appelsiner, sitroner og andre frukter.

Kaldpresset «extra virgin» olivenolje har ikke vært igjennom en kjemisk behandling. Kaldpresset olje er en betegnelse på den olivenoljen som ble produsert langt tilbake i tid da møllene som ble benyttet til å presse juicen ut av oliven var mindre kraftig enn i dag. Da foretok man først en kaldpressing, og tilsatte deretter varmt vann for å få ut mer olje av olivenmassen. Moderne produksjonsutstyr og metoder gjør at oljen nå blir kaldpresset mer effektivt uten at man trenger varme, og dermed beholder dagens olje flere næringsstoffer og gjennomgår mindre nedbrytning enn tilfellet var i gamle dager.