KETTLEBELL – OROSZ ERŐNLÉTI EDZÉS

A Kettlebell egy régi orosz edzési módszer, amely rugalmasságot, erőt, sebességet, koordinációt, kitartást és egyensúlyt biztosít. Teljes testmozgás!

A Kettlebell Norvégiában viszonylag új edzésmódnak számít, azonban a 17. Századi Oroszországhoz vezethető vissza. A fogantyúval ellátott súlyokat, melyeket eredetileg Girya-nak hívtak, gabonák őrlésére és súlyként használták. Az őszi betakarítás kemény és hosszadalmas volt, és sokat igényelt az emberi testtől is. Egy hosszú, mezőn töltött nap után a tanyasi emberek kettlebelleket használtak a fájdalmas izmok lazítására és erősítésére a nyak, a vállak és a hát alsó részén. Ez volt a mai kettlebell edzések kezdete.

Miért Kettlebell?


A Kettlebell/Girya az az edzésforma, amelynek népszerűsége jelenleg a leggyorsabban növekszik. A golyó maga egy ágyúgolyóra emlékeztet, mely többféle méretben és súlyban kapható. A kettlebell láttán sokan kemény testépítésre gondolnak, ez a feltételezés azonban nem helyes. A kettlebellek sokféleképpen használhatók, beleértve a testsúlycsökkentést, a sérülések megelőzését és az erőnlét javítását. Jó példa erre Lance Armstrong, aki visszatérése előtt kettlebelleket használt az edzés kiegészítése és optimalizálása céljából. A Liverpool és a Chelsea évek óta kettlebelleket használnak az edzés részeként.

Allan Fallrø volt bokszoló az egyik azoknak, akik Norvégiában bevezették a kettlebells-t. „Kezdtem belefáradni a hagyományos bokszedzésbe és a különböző eszközök monoton használatába, így valami újat kerestem. Részben orosz anyósomnak köszönhetően Oroszországban landoltam, ahol megmutatták a kettlebelleket. Azóta a rabja vagyok” mondja a 49 éves volt bokszoló, aki azt állítja, hogy jobb formában van most, mint amikor versenyző bokszoló volt.

Most az egész országban tanfolyamokat tart, és Trondheimben edzőtermet üzemeltet, amely kettlebellekre összpontosít

Az egyik oka annak, hogy Fallrø a kettlebellek iránt érdeklődött, az volt, hogy sok más sportolóhoz hasonlóan észrevette, hogy a kettlebellek lengése automatikusan a leggyengébb izmokat aktiválja. A kettlebelleket nem lehet másik, hagyományos súllyal helyettesíteni; teljesen különböznek egymástól, mivel a kettlebell oszcilláló mozgásokhoz van kitalálva. A forgó mozgás mobilizál minden kis és gyenge izomrostot a szervezetben.

A kettlebell felemelése és irányítása az egész testet, különösen az alapvető izmokat ösztönzi dinamikus mozgásra, ami javítja az erősséget, kitartást és rugalmasságot – magyarázza Fallrø. A kettlebellek felhasználóbarátakak és sok kalóriát égetnek el. „Folyamatosan megállás nélkül mozogsz és ennek következtében intenzíven és hatékonyan dolgozol.” Mondja Jason C. Brown, a Kettlebellathletics.com alapítója

Brownnek van néhány jó tanácsa a kettlebell használatára vonatkozóan:

  • Ne használjon túl nagy súlyokat. Ez sérüléshez vezethet.
  • Tartsa alacsonyan és tolja hátra a vállakat – így tudja a legjobban kihasználni a kettlebell jótékony hatását.
  • A gyakorlatokat tükör előtt végezze. Így ellenőrizni tudja a végrehajtott feladatok helyességét.
  • A testsúlyát az egész edzés alatt tartsa a sarkán.

Tanulja meg a technikát. Ha szeretné megtanulni a kettlebell használatát, javasoljuk, hogy lépjen kapcsolatba egy közelben lévő edzőteremmel. Egyre több edzőteremben vannak csoportos foglalkozások kettlebellekkel és tehetséges kettlebell-oktatókkal, akik képesek bemutatni a termék használatát. Hasznos oktatóvideókat is találhat a YouTube-on.

Az American Institute of Exercise (ACE) szerint a kettlebell edzés átlagosan 272 kalóriát éget el mindössze 20 perc alatt.

Kettlebellek Norvégiában


arrowFlust.no

arrowSportsmaster.no

arrowTreningspartner.no

arrowSport-klubben.no

arrowCapris.no

arrowMaxpuls.no

 

 

 Források:


arrowElixia.no

arrowMen’s Health

arrowKlikk.no

arrowYoutube.com

arrowDn.no